Selecteer een pagina

13 oktober LHBTI-Stadswandeling

Start: Roode Steen
Tijd: van 16.00 – 17.00.
Ter afsluiting van de Regenboogweek een korte stadswandeling die wordt afgesloten met een toost in de haven van Hoorn. De wandeling gaat langs enkele memorabele gebouwen die een rol hebben gespeeld in de emancipatiestrijd in Hoorn en wordt begeleid door Rita Zwaan (Vita+). We verzamelen om 16.00 uur op de Rode Steen bij JP Coen.
Duur: ca  1 uur. De gemeente Hoorn biedt u na afloop van de wandeling graag een drankje aan in het Schippershuis aan de haven.Vragen over de wandeling bij Rita Zwaan, info@platformregenboog.nl 

Gids Rita: In 10 stappen gaan we door een stukje geschiedenis van Hoorn heen. We zijn met 28 belangstellenden waaronder een jarige. Daar moet voor gezongen worden. Happy birthday dear Klaas!  Wie van ons heeft die ervaring om onder het oog van Jan Pietersz Coen toegezongen te worden? Hoorn is een handelsstad en  Rode Steen was het bestuurlijk centrum van Hoorn. Eens stond hier ook het stadhuis en werd er recht gesproken.  In het midden stond de  schandpaal of erger. Er vloeide bloed. Is JP Coen een standbeeld waardig? Aaf Dell en Dieuw van Vliet zijn zeker wel een standbeeld waardig.  Deze twee lesbische vrouwen / vriendinnen hebben vele mensen in WOII gered. Pas in 1996 kregen zij een eigen plaquette.

Het Grote Oost is een en al monument en geschiedenis. Ook het verhaal van Agatha van Foreest  moet verteld worden. Onder je stand te huwen met een 10 jaar jongere knecht die dan ook nog katholiek was dat gaf geen pas.  Het emancipatiecentrum Salto en het vrouwengezondheidscentrum Artemis zijn nu achter een nette voorgevel verdwenen. Ooit was hier de plek van het COC, Transgender en Travestie, Vita en vooral de ontmoetingsplek van veel (buitenlandse) vrouwengroepen.

De klok van de Oosterkerk staat haaks op het gebouw. Kenmerkend voor een kerkklok in een smalle straat. De Oosterpoort, met een zeer godsdienstig opschrift. De hoerenkast, Platte Tijs,  de  Bossuhuizen met het beeldverhaal van de slag op de Zuiderzee met het beroemde Fluitschip.

Een pijlspijker als monument, de slimme  renovatie van de stadsarchitecten Hangelbroek en Gouwetor na WOII

Het verhaal van het Houten Hoofd met Hajo, Padde en Rolf bewaren we voor een volgende keer. Hoogste tijd voor een bezoekje aan die andere Zwaan in het Schippershuis.

 

 

 

Schippershuis met gastvrouw Zwaan

 

Reactie Hans: Samen wandelen en afsluiten met n proost… Wat een feestelijke afronding van de Regenboogweek, feest van verbinding. Met dank aan gids Rita. En nu al zin in de 2020 editie. Wie doet weer mee?