Selecteer een pagina

De beslissing 

Film- en debatavond over homoseksualiteit en de islam

Voor een stampvolle filmzaal in Cinema Oostereiland werd de korte speelfilm De Beslissing van Wahid Sanouji  gedraaid.  Veel middelbare scholieren zijn er op af gekomen. Het is een prachtig begin van het bespreekbaar maken van de coming out in de islamitische cultuur van onder andere de Marokkaanse cultuur.  De ondertiteling “Hoe ver reikt de liefde van de vader”  wordt het startpunt van de discussie.

Wethouder Nel Douw, wethouder met Diversiteit in haar pakket, introduceert de film in en de discussie wordt door de maker van de film Wahid Sanouji zelf geleid. Hij wordt bijgestaan door Anne Oosterheerd, beleidsmedewerker jongeren te Hoorn. De discussie kwam moeizaam op gang. Het is lastig om in zo’n onveilige grote groep met zoveel onbekenden om je heen te discussiëren. Wij zijn er van overtuigd dat de discussie voortgezet wordt in de wandelgangen en dat de film een mooi uitgangspunt is voor het gesprek.

 

Seksuele diversiteit is onder jongeren nog steeds een taboe. Veel jongeren die worstelen met hun seksuele oriëntatie blijven vanwege vooroordelen en stigmatisatie in de kast. Niet zo vreemd als je bedenkt dat ‘homo’ op middelbare scholen het meest gebruikte scheldwoord is. Wahid Sanouji probeert door middel van films bruggen te bouwen tussen mensen ongeacht afkomst of cultuur. Hij maakt moeilijk te bespreken onderwerpen die te maken hebben met discriminatie, acceptatie en respect bespreekbaar. Homoseksualiteit is een gevoelig onderwerp binnen de Marokkaanse gemeenschap. Als Nederlandse Marokkaan voelde Wahid daarom een verantwoordelijkheid om met dit thema aan de slag te gaan. Hij heeft daarom de succesvolle film ‘De beslissing’ gemaakt. De korte film ‘De beslissing’ gaat over homoseksualiteit. Hoewel er Nederlands-Marokkaanse acteurs in spelen is de film niet alleen gemaakt voor mensen met een bepaalde achtergrond of cultuur. De film gaat in essentie over een vader en een kind. Door de open benadering van de film kan deze gekeken worden door mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het debat na afloop van de film, geleid door Wahid zelf, heeft als doel mensen te verbinden. Op donderdag 12 april 2018 organiseert de gemeente Hoorn in samenwerking met Wahid Sanouji een film- en debatavond in Cinema Oostereiland. Het duurt van 19.00 tot 21.00 uur en na afloop is er mogelijkheid tot nabespreking met een drankje in Brasserie Oostereiland.. Namens de gemeente Hoorn wil ik jullie daarom graag uitnodigen voor deze film- en debatavond, maar wil ik jullie ook vragen deze uitnodiging te verspreiden onder jullie eigen (jongeren)netwerk. Mocht je aanwezig willen zijn, meld je wel even aan via s.amir@hoorn.nl. Toegang is gratis!

Wil je verder contact ? Bij Jongerenwerk Stichting Netwerk kun je terecht.