Selecteer een pagina

De Roze Zaterdag in Gouda is op 23 juni. Van 12.30 uur tot 13.45 Pride Walk en voor wie de dag spiritueler wil beginnen is om 11.00 uur in de St. Janskerk een welkomstdienst met als thema IK BEN.. ER VOOR IEDEREEN.  Om 14:00 – 14:30 uur Openingstoespraak burgemeester Milo Schoenmaker met aansluitend een toespraak van Tanja Ineke en de bekendmaking van de Roze Zaterdag 2020. Diverse podia in der stad en ’s avonds het grote Diversiteitfeest op de Markt. Ook Platform Regenboog West-Friesland was aanwezig.

Zaterdag 23 juni

Het weer is prima en het programma ziet er verleidelijk uit. Alleen de NS had in zijn ondoorgrondelijke planning besloten geen treinen naar Gouda te laten rijden. De stad staat geheel en al in het teken van deze feestdag. De voetstapjes persoonlijk geverfd door de vele vrijwilligers leiden je van het busstation naar de eerste activiteit St. Janskerk.

 

 

 

Maurits Tompot, voormalig koster St Janskerk, schreef hierover:  Dat ik nog eens, als koster,  een  regenboogvlag zou laten wapperen in de toren van de St Janskerk is heel uniek, de  kerk waar zondag tweemaal ‘bonders’ vergaderen.  

 

 

INDRUKWEKKENDE GELOOFSVIERING ROZE ZATERDAG GOUDA IN SINT JANSKERK In een overvolle kerk komen bijna 1000 bezoekers bijeen.  Zij zijn vandaag aanwezig bij de Roze Zaterdag-geloofsviering in de Goudse Sint Janskerk. In dit eeuwenoude decor, omringt door de wereldberoemde Goudse Glazen, vindt rondom het thema ‘Gods liefde schept ruimte voor iedereen’ een viering plaats.Voorgangers van de viering zijn Ds. Eric van Dorsten (PKN), Ds. Kim Magnée-de Berg (Federatie) en Pastoor Dick van Klaveren (RK). Ook zijn afgevaardigden van verschillende geloven, waaronder Joods en Islamitisch, aanwezig. Zij maken er met elkaar een indrukwekkend verhaal van. Zangeres Elise Mannah vertolkt een bijzondere versie van de jaren 80 hit ‘True colors’, waarin de verschillende achtergronden van de kerkgangers gerepresenteerd worden. De boodschap: kijk verder dan de buitenkant: zie wie iedereen echt is.
Tot slot hebben wij de mogelijkheid om een kaars in je favoriete kleur te ontsteken. De kaarsentafel wordt daardoor een grote verlichte regenboogvlag.  Kortom een ontroerende viering van de verbondenheid en warmte die we met elkaar delen. De actievoerders tegen homoseksualiteit staan buiten te demonstreren .  Jammer dat ze deze viering niet mee hebben gemaakt.

Pride Walk
De Pride Walk is een tikkeltje demonstratieve optocht bedoeld om de LHBTI-gemeenschap zichtbaar te maken. De Roze Eend rijdt voorop en het ballonnenmeisje sluit de rij. Ook de meterslange regenboogvlag was er bij. Er zijn vele handjes nodig om die te dragen en te laten golven langs de grachten van Gouda. Wie zien we daar op kop lopen? Juist, Noord-Holland is duidelijk present.

 

Markt
Openingsspeech van de burgemeester (met roze stropdas) en van Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland (in een roze jasje).  De volgende Roze Zaterdag in 2019 is in Venlo en in 2020 in Leeuwarden. Vriendinnen van vroeger en nu kun je zomaar tegen komen op een  Roze Zaterdag.

Hotspots
Een persoonlijke rondgang over de Markt en door het mooie centrum van Gouda. De hofjes doen ook mee. Het oude weeshuis, de bibliotheek, een koffiehuisje in een verborgen hofje of een heel groot hart in het liefdeshofje.

Wij kijken met héél véél plezier terug op een zeer geslaagde dag. Ook het Diversiteitsfeest ’s avonds op de Markt zal vast geslaagd zijn, maar toen was uw Hoornse reporter al weer op weg naar huis.

We danken een ieder die in deze mooie stad geholpen heeft om het Roze Feest in Gouda tot een succes te maken. Daar is heel veel werk achter de schermen verzet. Dank jullie wel Gouda, we hadden ons geen betere Roze Zaterdag kunnen wensen.

Tot volgend jaar in Venlo! (en in 2020 in Leeuwarden)