LIEFDE MAG GEZIEN WORDEN
Roze Week Westfriesland 2018
Monument van Trots
Oktober: Maand van de Geschiedenis
Documentaire over het homomonument, als tijdsbeeld van toen.
Na afloop discussie met de regisseur Sebastiaan Kes en met de aanwezigen.
Sebastiaan Kes (42), Film- en videomaker
Filmmaker Sebastiaan Kes is pas een jaar zelfstandigen en met succes. Sebastiaan: ‘Ik ben bij de Volkskrant begonnen. Ik heb daar tien jaar gewerkt in diverse marketing- en commerciële functies. Mijn laatste project was het opzetten van Volkskrant TV. Dat heeft iets in mij wakker gemaakt: ik wilde zelf inhoudelijk video’s en films gaan maken. In mei 2015 ben ik als zzp’er begonnen. Het heeft zeven jaar geduurd voordat ik die stap durfde te zetten. Ik wilde eerst meer ervaring opdoen.’Hij maakte onder meer de documentaire ‘One Kingdom, One Love‘ over de Pride in de Caribbean die inmiddels in zeven landen in première is gegaan. En nu dus het Monument van Trots over het 30-jarig bestaan van het homomonument in Amsterdam. De documentaire laat een stukje homogeschiedenis zien in Nederland en geeft een tijdsbeeld van een periode die achter ons ligt, maar nog steeds actueel is.
En altijd liggen er bloemen….
Het Homomonument ligt naast de Westerkerk in Amsterdam. Bij Nationale herdenkingen wordt het homomonument dikwijls betrokken.
Graag had ik willen vertellen dat ik het een grote eer vond als erewacht te mogen staan bij het Homomonument in Amsterdam en ik zelfs samen met een Roze in Blauw collega de Nationale Politiekrans mocht leggen op de Driehoek van het Heden (boven het water ) van het Homomonument.(2009). Helaas ben ik op 9 oktober verhinderd om dit persoonlijk in Hoorn te komen vertellen. Trots om te mogen zijn wie wij zijn en om dit zelfs in ons politie-uniform te mogen doen! Samen met heel veel vertegenwoordigers van andere – sociale, kerkelijke en politieke organisaties én samen met heel veel andere zeer betrokken mensen!
Diny de Lange
Roze en Blauw Nederland/ West-Friesland
De film wordt gedraaid in de filmzaal van de Maria Kapel. Korte Achterstraat 2a 1621 GA Hoorn
Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).
Om ca 21.30 uur Discussie met de regisseur Sebastiaan Kes.
Een aantal mensen uit de regio vertellen over hun Moment van Trots in West-Friesland.
Na afloop napraten met een drankje bij de bar.
De Filmregisseur wordt feestelijk ontvangen met de Regenboogfietstaxi.
De organisatie is in handen van Rita Zwaan (LHBTI WF)
Roze geschiedenis in West-Friesland
Omdat de Roze geschiedenis ook in West-Friesland gekend mag worden, geven we ruimte aan een paar mensen uit de regio die iets met LHBTI en met West-Friesland te maken hebben. Zij vertellen over hun Moment van Trots.
Simon Broersma ( wethouder Hoorn) deelt zijn moment van trots toen het COC NH de botenparade in Alkmaar met succes organiseerde in 2016. Zijn trots gaat vooral uit naar de vele vrijwilligers die hierbij behulpzaam zijn geweest.
Wil Groot: Als HIV-patient en oprichter Stichting Willen & Doen (aidswezen in Afrika) kijkt met voldoening terug op de succesvolle acties voor zijn Stichting. Ook in West-Friesland heeft hij daarbij veel steun ervaren o.a. van het Oscar Romero.
Rita Zwaan (Moment1): oprichter van lesbische vrouwengroep Vita, voorloper LaFemme in 1995, met als absoluut hoogtepunt het in gebruik nemen van het Keern in 1999, als clubhuis. Een mijlpaal van 20 jaar vrouwengeschiedenis in Westfriesland.
De foto van dat moment op de brug op het Keern is nog bewaard gebleven.
Rita Zwaan (Moment 2): oprichter van het Damespad in 2001, een wandelnetwerk voor Roze vrouwen. Zij kreeg haar Moment van Trots toen vorige week bekend werd dat haar website damespad.nl opgenomen wordt in de Koninklijke Bibliotheek.
‘Om wetenschappers in de toekomst toegang te kunnen bieden tot informatie over onze digitale tijd, is de KB in 2007 gestart met het archiveren van de belangrijkste websites over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis’. Dat daar toe voortaan ook het Damespad behoort is voor haar een moment van trots.
LIEFDE MAG GEZIEN WORDEN
Roze Week Westfriesland 2018