Selecteer een pagina

 

2 februari NHD:  CDA streeft naar een West-Friese RegenboogRegio
door Tanja Koopen

BOVENKARSPEL
Het CDA in West-Friesland hoopt dat alle zeven gemeenten bereid zijn om samen een RegenboogRegio te vormen. Niet alleen zet de regio daarmee de succesvolle samenwerking aan de Roze Week West-Friesland bestendig voort, ook zijn de 210.000 inwoners, die dit gebied telt, samen genoeg om in aanmerking te komen voor een subsidie van het ministerie van OCW van 20.000 euro. De gemeenteraden van Stede Broec en Medemblik hebben de motie die het CDA daartoe heeft ingediend donderdagavond aangenomen. Eerder in de week deed Drechterland hetzelfde en ook in Koggenland, Enkhuizen en Opmeer is de RegenboogRegio onderwerp van gesprek. Met de motie spreken de gemeenten zich uit om aan te haken bij Hoorn als Regenboogstad en een intentieverklaring te tekenen.

Nederland telt inmiddels 57 Regenboogsteden, waaronder Hoorn. Dat zijn gemeenten met een actief LHBTI-beleid. Steden met meer dan 100.000 inwoners komen in aanmerking voor de subsidie, die zij kunnen inzetten om bijvoorbeeld bij verenigingen of op scholen actief te streven naar meer acceptatie van homo’s en lesbo’s.

Maar meer nog dan het binnenhalen van de subsidie wil de regio uitstralen hoe belangrijk het is om de LHBTI-gemeenschap zichtbaar te maken, benadrukt Marloes Verbaan van CDA Stede Broec. Claudia Selders van CDA Medemblik: ,,We willen een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt en de vrijheid voelt om zichtbaar zichzelf te zijn. Dat is helaas nog niet vanzelfsprekend.’’