Selecteer een pagina

 

De ‘Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie’ en de Werkgroep Kleurrijk Verbonden

Jaarlijks op 17 mei vragen LHBT organisaties nationaal en internationaal aandacht voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.


Deze dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting
IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia). Tegenwoordig ook wel voluit de ‘Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie’ genoemd.

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

Wij vormen de West-Friese Werkgroep Kleurrijk Verbonden en organiseren elk jaar een oecumenische regenboogviering tijdens de Regenboogweek in Hoorn. Wij zijn: Ruud Bennis, Jan Berkvens, Cobi de Bruijn, Marjo en Theo Kuipers (van Kleinklooster Zwaag).

Op maandag 17 mei 2021 gaan wij als werkgroep ook aandacht aan IDAHOT besteden. Wij willen een statement maken tegen LHBT haat. Daarom hebben we een opname gemaakt in het Foreestenhuis en plaatsen deze vanaf 17 mei online op het YouTube kanaal en de Facebook pagina van de Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn:

YouTube:  Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn

Facebook:  https://www.facebook.com/dorehoorn

In deze opname staan muziek, zang, poëzie, verbindende teksten en beelden centraal.

Sopraan Cobi de Bruijn brengt het toepasselijke lied Baby Mine uit de film Dumbo ten gehore, begeleid door pianist Peter Zandberg. Ruud Bennis draagt een zelfgeschreven gedicht voor. Marjo en Theo Kuipers vertellen over het boek Tell it out (vertaald: Spreek je uit), waar zij net als 26 andere ouderparen uit heel Europa aan meegewerkt hebben en waarin zij zich hebben uitgesproken als ouders over de coming out van hun zoon die gay is. Ella Borman zorgt voor een muzikaal intermezzo door op haar cello te spelen. Dominee Jan Berkvens is de moderator en zorgt voor de verbindende teksten.

Verzoek om de opname zoveel als mogelijk te delen op sociale media.

Namens de Werkgroep Kleurrijk Verbonden.

Theo Kuipers