Selecteer een pagina

Oktober is de maand van de geschiedenis

Noem vijf namen van personen die geschiedenis hebben geschreven. Hoeveel vrouwen staan daar tussen? Juist: het is de hoogste tijd om de vrouwen te leren kennen voor een meer gebalanceerd wereldbeeld.
In aansluiting op de Regenboogweek in Westfriesland en op uitnodiging van Stichting Westfriese Bibliotheken komt Els Kloek, naar Enkhuizen om te vertellen over de vrouwen die een rol in de geschiedenis hebben gespeeld, met bijzondere aandacht voor de vrouwen in de regio West-Friesland aan de hand van haar boek 1001 Vrouwen van de Nederlandse Geschiedenis.
Als Vita+ vrouw wil je dit stukje geschiedenis natuurlijk niet missen, maar samen is het leuker. Ik ga heen en hoop je daar te ontmoeten.

 

Enkhuizen, 14 oktober 2019

Lezing Els Kloek (1952), Vrouwenhistorica van het eerste uur.
Els Kloek heeft al 20 jaar historisch onderzoek gedaan naar vrouwen. Lastige opgave omdat vrouwen minder sporen nalaten.  Vrouwen zijn vooral in de gerechtelijke archieven te vinden wegens allerlei vergrijpen en veroordelingen! Er zijn 1000-en vrouwen actief geweest, maar slechts een handjevol vrouwen hebben de geschiedenisboeken gehaald. (bijv. Aletta Jacobs). In West-Friesland noemt Els bijv. Kee Groot, Trien de Haan-Zwagerman, Annie Hoekstra, Dames Snouck van Loosen, het Abbekerkerker wijf en Loesje Hamel (Model voor Paul Huf).

Zie ook Els Kloek: “1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis” en het digitale Vrouwenlexicon www.vrouwenlexicon.nl